تفاوت کابل برق زمینی و هوایی
برق یکی از اساسیترین و ضروریترین صنعتهای موجود در دنیا به شمار میآید. زمانی که صحبت از برق باشد نام سیم و کابل برق از موضوعات مهمی است که باید به آن اشاره کرد. کابل برق یکی از ضروریترین تجهیزات در این صنعت به شمار میرود، در واقع کابل برق از چند سیم درست شده است که سیمها به یکدیگر پیچیده شدهاند و وظیفه انتقال جریان الکتریکی را دارند. که این کابلها جریان الکتریکی را به مناطقی که به برق نیاز دارند منتقل میکند.
برای انتقال جریان الکتریکی به مناطق مورد نیاز از دو نوع کابل زمینی هوایی استفاده میشود،که لازم است به تفاوت کابل برق زمینی و هوایی اشاره شود. از کابل برق زمینی برای استفادههای زمینی و کابل برق هوایی برای استفاده در خطوط هوایی به کار میرود. البته اینطور نیست که تفاوت این دو نوع کابل، صرفا در محل نصب کابل باشد و هر کدامشان، ساختار نسبتا متفاوتی را دارند. هر دو نوع این کابلها جریان الکتریکی را از نیروگاه و پستهای برق، دریافت کرده و آن را به مناطق مختلفی که به برق نیاز دارند میفرستند. پس میتوان گفت تفاوت کابل برق زمینی و هوایی در نوع ساختار این کابلها و نحوه نصب آنها میباشد.
⚡سیم و کابل غفاری عرضه کننده انواع سیم و کابل از برترین برندهای بازار با بالاترین کیفیت و بهترین قیمت بازار ⚡
کابل برق زمینی چیست؟
کابلهای زمینی به انواعی از کابلهای برق گفته میشود که در داخل زمین و در کنار لولهها و یا کانالهای موجود در زیر زمین بهکار برده میشوند، این کابلها به دلیل اینکه اغلب در زیر زمین تعبیه میشوند، قابل مشاهده نیستند. ساختار کابل زمینی در محدودهی ولتاژی مختلف، تا حدودی متفاوت است؛ مثلا برای کابلهای زمینی فشار قوی از روغن یا گاز پس از هادی کابل، به منظور خنک کردن سیم، استفاده میشود.
استفاده از کابلهای زمینی زمانی که شما فضای کافی برای کابل کشی را ندارید، بسیار مناسب هستند. ضمن اینکه در صورت استفاده از کابل زمینی در شبکههای برق رسانی، نظم و زیبایی محیط، حفظ خواهد شد. کابلهای زمینی اغلب از هادیهای مسی تشکیل شدهاند که با پوششی عایق محافظت میشوند. کابلهای زمینی از افت ولتاژ کمتری برخوردار هستند و میتوان گفت که خطها در این کابلها نسبت به کابلهای دیگر کمتر است، که این موارد از ویژگیهای کابلهای زمینی به شمار میروند. با این حال، قیمت بیشتر کابلهای زمینی نسبت به مدلهای با ظرفیت مشابه کابلهای هوایی و سختی و هزینهبر بودن نصب، سبب ایجاد محدودیتهایی در کاربری این نوع کابلها میشود.
کابل برق هوایی چیست؟
کابل برق هوایی نیز مانند دیگر کابلها وظیفه انتقال جریان الکتریکی را به بخشهای مربوطه دارد، با این تفاوت که کابل برق هوایی برخلاف کابل برق زمینی، در خارج از ساختمانها و بر روی تیرها و مسیرهای هوایی استفاده و نصب میشود.
این کابل در خارج ساختمانها و در روی دکل برقها، روی تیرهای برق و یا در دیگر مکانها به صورت هوایی نصب و مورد استفاده قرار میگیرد. از کابل برق هوایی برای انتقال سیگنالهای خطوط مخابراتی نیز استفاده میشود. هادی این نوع کابلها میتواند از جنس مس و یا آلومینیوم باشد. باید به این نکته اشاره کنیم که این کابلها میتوانند ولتاژ ۱ تا ۳۶ کیلو ولت را از خود عبور دهند، به همین دلیل این کابلها برای مناطقی که تعداد خانهها در آن منطقه کمتر است بسیار مناسبتر میباشند. البته امروزه کابل هوایی آلومینیومی که به کابل خود نگهدار آلومینیومی نیز نامیده میشود، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
از دیگر ویژگیهای کابل برق هوایی میتوان به رسانایی آن و وزن کمتر آن اشاره کرد که این امر موجب سهولت در نصب آن میشود و این کابلها به دلیل وزن کمتر به راحتی میتوانند به شکل هوایی و با کمترین تکیهگاه، در مکان خود بمانند.
👇 لیست قیمت محصولات فروشگاه سیم و کابل غفاری 👇
کابل برق زمینی یا هوایی؟
پس از آنکه با کابل برق زمینی و کابل برق هوایی و ویژگیهای آنها آشنا شدیم، میخواهیم به تفاوت کابل برق زمینی و هوایی بپردازیم و تفاوت کابل برق زمینی و هوایی را از چند جنبه مهم بررسی کنیم.
سطح ولتاژی
تفاوت کابل زمینی و هوایی در سطح ولتاژی بسیار واضح میباشد. کابلهای زمینی در تمام سطوح ولتاژی مانندHV ،LV،MV ،EHV تولید میشوند در حالی که کابلهای هوایی در محدودههای فشار ضعیف و متوسط تولید میشوند
سطح ولتاژی
یکی دیگر از مواردی که در تفاوت کابل برق زمینی و هوایی باید به آن اشاره کرد، نحوهی نصب کابلها است. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، کابلهای زمینی به صورت دفنی و جاساز در زیر زمین تعبیه میشوند. در حالی که کابلهای هوایی به صورت معلق و در هوا نصب میشوند، البته زمانی که از کابلهای زمینی استفاده میکنیم، اگر فاصله مد نظر ما کمتر باشد، میتوانیم این کابلهای زمینی را به صورت هوایی بر روی پایهها نیز نصب کنیم.
انواع کابل
در تفاوت کابل برق زمینی و هوایی باید به انواع کابلهایی که در بازار عرضه میشوند نیز اشاره کنیم. هر یک از این کابلها در انواع مختلفی تولید میشوند، برای مثال کابل برق هوایی در انواع روکشدار و یا بدون روکش تولید شده و به بازار عرضه میشود. همچنین کابل هوایی فاصلهدار از انواع کابلهای هوایی است که فقط به صورت هوایی مورد استفاده قرار میگیرد، یا برای مثال کابلهای زمینی نیز در انواع مختلفی تولید میشوندکه از انواع کابلهای زمینی میتوان به کابل تسمهای و یا کابل فشار اشاره کرد.
تنوع سایز
کابلهای برق زمینی و هوایی در اندازههای مختلف تولید و به بازار عرضه میشود، که هر یک از این کابلها با توجه به سایز مناسبی که دارند در صنایع مختلف و در مکانهای مختلف به کار گرفته میشوند.
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که تنوع سایز در کابل برق زمینی بسیار بیشتر از کابل برق هوایی است؛ به طوری که کابل برق زمینی در اندازههای 1.5 میلیمتر مربع مسی و یا ۱۰ میلیمتر مربع آلومینیومی تا محدوده بالاتر مانند ۲۵۰۰ میلیمتر مربع ساخته شده و به بازار عرضه میشوند. در حالی که محدودهی سایزی که کابل برق هوایی در آن تولید میشود ،از ۱۶ تا ۱۸۵ میلیمتر مربع است.
جنس و ساختار
از دیگر موارد تفاوت کابل زمینی و هوایی میتوان به جنس و ساختار این کابلها اشاره کرد، اولین نکتهای که باید به آن اشاره کنیم این است که کابل برق از قسمتهای هادی عایق و غلاف تشکیل شده است.
هادی کابلهای زمینی با هادی کابلهای هوایی متفاوت است. هادی کابلای هوایی معمولا از جنس آلومینیوم میباشد ولی این کابلها در جنس هادی مسی نیز به بازار عرضه میشوند، در صورتی که بیشتر کابلهای زمینی تولید شده هادی از جنس مس دارد. از دیگر موارد در تفاوت کابل برق زمینی و هوایی میتوان به تعداد لایه و عایق در این کابلها اشاره کرد که تعداد لایه و عایق در کابلهای هوایی کمتر از کابلهای زمینی میباشد. همچنین این کابل را میتوانند با روکش و بدون روکش تولید شده و به بازار عرضه شوند.