جنس مقره
در این مقاله با انواع جنس مقره آشنا خواهید شد.
جنس مقره، غالبا از شیشه و نیز چینی دارند. مقره چینی عمدتا از ۳ مادهی:
⚪️کائولین و یا همان خاک چینی در حدود (۴۰ تا ۵۰) درصد،
⚪️خاک کوارتز به مقداری برابر با (۲۵) درصد،
⚪️سیلیکات آلومینیوم به مقداری برابر با (۲۵ تا ۳۰) درصد ساخته میشوند.
ترکیب این مواد یاد شده، از منظر مقاومت و همینطور استحکام الکتریکی، مقاومت یکسانی را نداشته و هر اندازه که در مقره، درصد فلدسپاپ بالاتر باشد، استقامت الکتریکی موجود در آن، بالاتر میرود و نیز هر اندازه که کوارتز بالاتر باشد، استقامت مکانیکی در آن بالاتر میرود و در آخر هم، هر اندازه که کائولین بالاتر باشد، استقامت حرارتی در آنن بالاتر میگردد.
جنس چینی، شیشه، پلاستیکی و اخیرا مواد کامپوزیت، برای مقرههایی است که در هوای آزاد و فضای بیرونی استفاده میشوند.
به منظور تهیه و نیز ساخت چینی، مواد یاد شده در بالا را، با اندکی آب خالص، مخلوط میکنیم تا به شکل گل و خمیر شود. در ادامه کار، گل ساخته شده را در قالبهایی مشخص، شکل داده و در کوره قرار میدهیم تا بپزد و رطوبتی که در آن است، خارج بشود.
البته پیش از انجام قالبگیری، درصد رطوبت گلی که ان دارد را، بایستی پایین اورده و تحت خلا، پرس بشود، و بعد از زمان ریخته شدن، سرد میشود. روش سرد نمودن آن هم بایستی ناگهانی انجام گیرد و این عمل با ملایمت انجام گردد، تا ترکی به وجود نیاید.
بعد از مراحل گفته شده، یک لایهی لعاب شیشهای را روی آن میریزیم تا سطحش، به طور کامل، خالی از وجود حباب و نیز ترکهای مویین گردد. لعاب شیشهای، در کنار افزایش دادن استقامت مکانیکی مقره، میزان رطوبت و قدرت چسبندگی گرد و غبار و همینطور نفوذ آنان را، کاهش داده و سبب میشود سطحی صاف ایجاد گردد.
مقره شیشهای
از مخلوطی از آهک که به شکلی ناگهانی سرد و قالبریزی بشود و نیز پودر کوارتز ذوب شده، مقره شیشهای ساخته میشود. مقره شیشهای امروزه مورد استقبال زیادی قرار گرفته و در خطهای انتقال و همینطور توزیع بکار میرود. از شیشههای سخت آنیل، در این مقره به منظور عایق استفاده میشود.
⬅️ مقره شیشهای مزیتهایی نسبت به مقره چینی معمولی خواهد داشت که عبارت هستند از:
- قدرت دی الکتریکی بالایی را در مقایسه با چینی، دارد.
- ضریب انبساط حرارتی کمی را مقره شیشهای دارد.
- نسبت عایق چینی، استحکام کششی بالاتری را داراست.
- مقاومت آن بسیار زیاد خواهد بود.
- شیشه طول عمر بسیار بالایی را خواهد داشت، چون خصوصیات مکانیکی و همینطور الکتریکی آن، در طی زمان تحت تاثیر قرار نمیگیرد.
- شیشه ارزان قیمتتر از چینی است.
- در شرایط تابش نور خورشید، از آنجایی که ماهیت آن شفاف بوده، به میزان چینی گرم نمیشود.
- به اسانی در داخل بدنه قابل تشخیص خواهد بود و دلیل ان به خاطر شفافیت شیشه و همینطور ناخالصیها و حبابهای هوای داخل آن است.
در مقره شیشهای، استقامت الکتریکی در میان عددی بین (۱۴۰ تا ۵۰۰) کیلوولت بر سانتیمتر خواهد بود. همچنین، استقامت مکانیکی فشاری ان ۱٫۵ برابر مقره چینی و نیز اسقامت مکانیکی کششی آن، ۲ برابر مقرههای چینی خواهد بود. اما استقامت مکانیکی خمشی مقرههای شیشهای، تقریبا با مقرههای چینی یکسان و یا اندکی کمتر، است.
ضریب انبساط حرارتی خیلی کمی که مقرهی شیشهای داراست، از مزایای مقرهی شیشهای محسوب میشود که در نتیجهی آن، در اثر افزایش میزان حرارت، تغییرات شکل آنان بسیار کم خواهد بود. همینطور به سادگی میتوان مقرههایی که خراب شده اند را پیدا کرد، به دلیل اینکه مقرههای شیشهای، پیش از اینکه ترک بخورند، کاملا خرد میشوند.
فروشگاه سیم و کابل غفاری عرضه کننده انواع مقره و سیم و کابل میباشد.
مقره چینی
امروزه پرمصرفترین مواد استفاده شده در مقرههای هوایی، چینی (Porcelain) است که جنس آلومینیوم سیلیکاتی دارد. آلومینیوم سیلیکات، با فلدسپار و نیز کوارتز و همینطور کاسولن پلاستیکی مخلوط شده تا مادهی عایق پرسلن سخت و همینطور چینی لعاب دار، ایجاد گردد. برای اینکه آب بر روی آن نمانده و به آن نفوذ نکند، سطح چینی بایستی به اندازهی کافی لعاب دار و همینطور صیقلی باشد.
چینی همچنان نیز بایستی دارای تخلخل نباشد، چون دلیل اصلی کم شدن خاصیت دی الکتریک، تخلخل است. علاوه بر مطالب گفته شده، چینی بایستی دارای هرگونه ناخالصی و یا حباب هوا نباشد، چون که میتواند بر خاصیت عایق تاثیر گذارد.
در تعیین استقامت الکتریکی و نیز مکانیکی مقره چینی، درجه حرارت پخته شدن در کوره هم میتواند مؤثر باشد، به طریقی که هر چقدر در درجهی حرارت بالاتری قرار داده بشود، حبابهای هوا کمتر در آن ایجاد میگردند و همینطور استقامت الکتریکی در آن بالا میرود، اما در عوض اتفاقی که میافتد این است که عایق ترد و شکننده میگردد و هر چقدر که درجهی حرارت پختگی در کوره پایینتر بیاید، استقامت مکانیکی آن بیشتر میگردد، ولی استقامت الکتریکی آن کاهش خواهد یافت و حفرههای بیشتری در آن باقی میماند. معمولا درجهی حرارت پختگی در کوره را، عددی در میان (۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰) درجهی سانتی گراد نگه میدارند.
🔴از معایب مقرههای چینی ایجاد ترکهای ریز در مقرههای چینی و کم شدن مقاومت در برابر ولتاژهای ضربه است.
مقره کامپوزیتی
مقره کامپوزیتی، در مقابل اشعه فرا بنفش خورشید، مقاوم میباشد و ترکیباتی از مواد پلیمری است. این مقره به خاطر خاصیتهای الکتریکی و همین طور مکانیکی خوب و زیادی که دارد، امروزه در حال جایگزین شدن به جای مقرههای چینی و شیشهای است.
برعکس مقره چینی و شیشهای، مقره کامپوزیتی شکستنی نخواهد بود و بسیار سبک نیز است و استحکام مکانیکی زیادی هم که داراست، به همین دلیل است. به دلیل این که در مناطق آلوده، جریان نشتی بالاتر است، این مقرهها مفید بوده و نیازی به تمیزی و همین طور سرویس آنان نخواهد بود.
مقرههای رزینی به شکل عمده از ترکیبات بیسفنل و همین طور اپی کلروهیدرین ساخته میگردند. به منظور سختتر شدن ترکیب نام برده شده، عموما مواد اضافیای مانند کوارتز اضافه میگردد. این نوع مقره در فضای آزاد قابل استفاده نبوده و تنها در فضاهای داخلی استفاده میشوند و دلیل آن هم، نداشتن مقاومت در مقابل اشعهی فرابنفش خورشید است.
🔶دو بخش مقره پلیمری به قرار زیر است
- هسته ای که از جنس رزین اپوکسی است و تقویت گشته با فیبر شیشهای میباشد.
- پوسته را لاستیک سیلیکونی و یا نیز آتیلن پروپیلن داین مونومر میسازد. از انجایی که مقرهی پلیمری را از ۲ قسمت هسته و نیز هوا میسازند، آن را مقرهی کامپوزیتی مینامند.
🔶مزایایی این نوع مقرهها به قرار زیر است
• مقاومت کششی این نوع مقره، در مقایسهی با مقرهی چینی بیشتر است.
• عایق پلیمری، بار کمتری را به دکل و نیز تیر، به سبب وزن کمتر اعمال میکند.
• احتمال شکسته شدن آن، از آنجایی که عایق کامپوزیت، انعطافپذیری مناسبی دارد، کاهش مییابد.
• نسبت به مقرههای چینی و نیز شیشهای وزن پایینتری را دارند.
📝همچنین میتوانید برا خواندن مقالات بیشتر به صفحه وبلاگ مراجعه کنید.
نتیجه گیری
📌در این مقاله درباره انواع جنس مقره صحبت شد.
📌 درباره انواع مقرههای شیشهای، چینی و کامپوزیت و موارد استفاده و جنس آن گفته شد.
✏️پیشنهادات و نظرات خود را درباره این مقاله برایمان کامنت کنید….