کابل کشی صنعتی
توجه به اصول کابل کشی تاثیر بسیار زیادی در کیفیت و طول عمر تاسیسات و ماشین آلات و مصرف کننده ها خواهد داشت. مهمترین نکات می توان در مورد کابل کشی صنعتی به موارد زیر اشاره کرد
ابتدا با حضور در محل اجرای پروژه نقشه ها را به همراه جزئیات دقیق آن تهیه کنید.
با توجه به شرایط فیزیکی محیط نوع بستر کاپ را تعیین کنید مثلاً استفاده از داکت ، لوله پلی اتیلن سقف یا کف کاذب ، ترانکینگ و سینی کابل بسته به شرایط تعیین شوند.
روی نقشه محل قرارگیری کلاینت ها را با دقت با شرایط محیطی مثل چیدمان میز ها و غیره مشخص کنید و به تایید کارفرما برسانید.
پس از تهیه لیست تجهیزات مورد نیاز سعی کنید با توجه به شرایط مالی از مناسب ترین برند را استفاده کنید.
همواره سعی کنید تمامی تجهیزات کابل کشی صنعتی از یک برند انتخاب شوند.
تجهیزات را با شرط تست از فروشنده بخواهید چون متاسفانه در بازار تجهیزات تقلبی زیاد می باشد به طوری که از لحاظ ظاهر به کالای شما بسیار نزدیک بوده و برای تشخیص آن تجربه بسیار زیادی می خواهد. پس بنابراین می توانید برای خریدن این محصول در صورت تجربه نداشتن در این زمینه همراه یک کارشناس با تجربه خرید را انجام دهید.
کار کردن با کابل شبکه utp بسیار ساده تر و اقتصادی تر از کابل هایstp میباشد.پس در صورت امکان طراحی شبکه را بگونه ای طراحی کنید که نیازی به استفاده از کابل های stpنباشد.
در صورتی که مجبور به قرار دادن کابل برق و شبکه در کنار یکدیگر هستید حتما از کابل های فویل دار یا فویل و شیلد دار استفاده کنید نه با توجه به نزدیک بودن قیمت کابل شبکهcat5 وcat6 بهتر است از کابلcat6 استفاده کنید تا از پهنای باند بالاتر از آن بهره مند شوید.
طراحی شبکه را به گونه ای انجام دهید تا علاوه بر نیاز فعلی پروژه به توان ۲ تا ۳ نود دیگر را در آینده بدون مشکل به شبکه اضافه کرد.
سایز داکت و تراکینگ که قرار است کابل شبکه در آن قرار بگیرد. به گونه ای در نظر بگیرید که کابل های شبکه هیچ گونه فشاری به آنها وارد نشود و بتوانند به صورت آزادانه در کنار هم قرار بگیرند.
در صورت استفاده از تراکینگ حتماً از پارتیشن استفاده کنید تا کابل برق و شبکه از هم جدا شود و کابل شبکه تحت تاثیر نویز کابل بر قرار نگیرد.
در صورت استفاده از لوله حتما از دو لوله که یکی برای عبور کابل برق و دیگری برای عبور کابل های شبکه استفاده شود. همچنین سعی کنید تا لوله ها کمی از یکدیگر فاصله داشته باشند.
در صورت اینکه کابل شبکه نصب شد نوبت کابل کشی شبکه میشود اولین نکته مهم در این عمان لیبل زدن ابتدا و انتهای کابل شبکه می باشد.
ابزارهای کابل کشی
ابزارهای کابل کشی و ابزارهایی که متناسب با آن می باشد. مانند وینچ کابل کشی ویرگول قرقره کابل کشی زمینی و قرقره کابل کشی هوایی ویژگی های ابزار آلات به دلیل داشتن جک میتواند تا در ارتفاع مورد نظر پایین بیاید و کابل را در درام خود جای دهد .
سپس به ارتفاع مورد نظر برده و با استفاده از قفل جک تا مقصد بدون فشار آوردن به جک آب را تا ابتدای پروژه حمل کند ابزار آلات کابل کشی دستگاهی است برای جابجایی آسان تر و راحت تر ، قرقره به منظور سهولت در انجام کار و تسریع کابل کشی بهترین وسیله می باشد که هم از نظر هزینه به صرفه بوده است و از زیان هایی مثل آسیب دیدگی کارگران در هنگام کشش کابل جلوگیری می شود و تنها با یک بار هزینه کردن می توانید براحتی کابل کشی را انجام دهید. ابزارهای زیر جزء ابزارهای کابل کشی می باشد :
قرقره , قرقره دوبل , جوراب کابل کشی , چرخ و زنجیر , گیره قورباغه , داینامو متر و گرداننده کابل. گیره قورباغه جهت اتصال چرخ زنجیر به سیم مهار کابل خود نگهدار مورد استفاده قرار می گیرد.
داینامو متر جهت تنظیم کشش کابل مطابق میزانه مندرج در جدول مربوطه استفاده می شود. چرخ زنجیر جهت کشش کابل در تیرهای انتهایی برای تنظیم کشش یا فلش کابل و یا اتصال سیم مهار به تیر های زاویه دار قابل استفاده می باشد.
همچنین جوراب کابل کشی جهت اتصال دسته کابل به طناب راهنما مورد استفاده قرار می گیرد. قرقره جهت عبور کابل از بالای تیر در زمان کابل کشی مورد استفاده است .و همچنین قرقره دوبل جهت عبور کابل از تیرهای زاویه دار می باشد.
روشهای مختلف کابل کشی
روشهای مختلف کابل کشی کاملا به طور معمول روی قرقره های چوبی یا فلزی پیچیده می شوند.
اندازه قرقره ها به طور معمول به طول کابل , نوع کابل , سطح ولتاژ , سطح مقطع و غیر بستگی دارد.
در زمان حمل و نقل قرقره باید با قرار دادن حفره های مناسب در اطراف آن مهار شود و از حرکت آن جلوگیری کند.
همچنین قبل از پیاده کردن قرقره محموله باید به دقت مورد بازرسی قرار بگیرد تا از لحاظ سالم بودن در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشد. ضمنا در صورت صدمه دیدن کابل یا قرقره نسبت به تعویض آن ها اقدام می شود.
همچنین باید سرپوش انتهایی کابل ها به دقت بررسی شود تا از نظر ظاهری سالم باشد و در صورتیکه اثری از رطوبت در کابل ها دیده شود باید آن را زود عوض کرد برای همه کاپیتان محله نصب کابل باید از وسایل چرخدار استفاده شود.
شرایط کابل کشی
برای عملیات کابل کشی استفاده از اینگونه وسایل تاکید می شود. جابجایی قرقره با چرخاندن آن مجاز نمی باشد در زمان انجام کابل کشی محور قرقره باید در راستای افقی باشد کابل بالای قره آزاد شود.
بدین معنی که قرقره باید در جهت عکس نشانه جهت دار روی آن بچرخد حداقل دمای محیط در زمان کابل کشی برای برای کابل های غلاف پلاستیکی و یا کابل های با عایق حتماً باید برابر منفی ۵ درجه سانتیگراد باشد.
در صورتی که این حداقل دما برای نصب و رعایت نشود عایق و غلاف خارجی کابل خم می شود و صدمه می بیند برای جلوگیری از صدمه دیدن کابل در دماهای کمتر از درجه باید کابل را گرم کرد و بعد از آن نصب کرد برای گرم کردن کابل باید در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد برای حداقل ۲۴ ساعت قرار دهیم. لازم است که حتماً از گرم شدن تمام نقاط کابل اطمینان داشته باشیم.
دمای کابل نباید از ۴۰ درجه سانتی گراد زیادتر شود. نحوه کابل کشی باید طوری انتخاب شود که خطرات ناشی از خرابی های مکانیکی به حداقل برسد. در تاسیسات نصب کابل کشی خطر تنش های مکانیکی وجود دارد که می توان در این شرایط از کابل های زره دار استفاده کرد.
در این صورت این کار باعث محافظت از کابل میشود برای کابل هایی که دارای هادی هم مرکز و یا پوشش الکترو استاتیکی از سیم های مسی هستند باید حتما از سیم های مسی به هم تابیده شوند و برای کابل هایی که پوشش الکترواستاتیکی دارند از نوارهای مسی یا مفتول های فولادی که تشکیل شده استفاده شود. این پوشش باید توسط لحیم کردن یا پیچاندن نوارهای مسی به دوران زمین شود.
فاصله جداره کابل با جداره لوله گاز
حداقل فاصله جداره کابل های زیرزمینی برق از جدار لوله های گاز در مسیرهای موازی به صورت زیر است :
- کابل های فشار ضعیف که یک متر می باشد.
- کابل های ۲۰ کیلو ولت ۲ متر می باشد.
- در تقاطع ها حداقل فاصله عمودی بین کابل ها و لوله های گاز به این صورت است که کابل های فشار ضعیف نیم متر و کابل های ۲۰ کیلوولت یک متر می باشد. این حالت طول لوله عبوری برابر ۱۲۰ سانتیمتر در نظر گرفته میشود لوله میتواند فولادی یا pvc باشد.
چک لیست های نظارتی
چک لیست های نظارتی موارد قابل کنترلی هستند که حتماً باید به آن توجه داشت به این صورت است که:
مرحله اول
- وجود نقشه های اجرایی تاسیسات الکتریکی ممهور به مهر ناظر و طراح و مطابقت آن با وضعیت موجود در ساختمان.
- تذکرات لازم در خصوص نکات اجرایی و روش لوله گذاری مطابق نقشه های تاییدی در حضور مالک مجری داده شود.
- بکار گیری و معرفی مجری مجرب و تاسیسات الکتریکی توسط مالک صورت بگیرد و محیط تایید ناظر می باشد
- به آرم ایمنی نصب تابلو موقت و سیمکشی های موقت در کارگاه حتما باید رعایت شود. پریز به تعداد کافی در محل های مناسب و سیم کشی حداقل در ارتفاع دو نیم متری از کف انجام شود.
- بررسی و تایید محل عبور داکت برق و دریچه بازدید
مرحله دوم
- نکات اجرایی چک لیست مرحله دوم در حضور کارفرما به مجری متذکر و هماهنگی لازم جهت اجرا و رعایت آنها صورت گرفته است
- نحوه اجناس الکتریکی مورد استفاده که دارای استاندارد و مورد تایید باشند.
- بررسی محل مناسب برای اجرای چاه ارت پیشبینی شده باشد سیستم جریان ضعیف مشروط به اینکه ولتاژ هادی ها از ولتاژ نامی عایق بندی هادی ها بیشتر نباشد می تواند مشترک باشد.
- چراغ خطر برخورد جهت ساختمان های مرتفع لحاظ شود در لوله گذاری جهت برق رسانی به سیستم های سرمایشی و گرمایشی در مجاورت آن صورت بگیرد.
- استفاده از چاه آسانسور جهت عبور تاسیسات برقی به استثنا کابل تراول و آسانسور ممنوع می باشد.
- تابلو توزیع واحدها در محل مناسب و با ابعاد و پیش بینی نیاز آینده دیده شده باشد
- درصورت نیاز به سیستم صاعقه گیر می بایست چاه ارت مجزا زده شود.
- ارتفاع و فاصله بین قوطی ها و تجهیزات نصب ثابت مطابق نقش انجام شود
- لوله کشی توکار در دیوار به صورت عمودی و افقی ۳۰ سانتی متر زیر سقف و در عمق ۱۵ میلیمتر و در کف در عمق ۳۰ میلیمتر و ماهیچه کشی انجام شده و مهاربندی در سقف و دیوارها به صورت مناسب اجرا شود.
- ۱۶ ۴۰ درصد فضای لوله های بر خالی باشد و همچنین لبه قوطی با سطح نهایی دیوار نازک کاری شده هم سطح باشد.